top of page

Ziekte van Lyme

Om mij heen hoor ik steeds meer dat mensen de ziekte van Lyme hebben. Het verspreid zich snel, als een epidemie. Maar wat is nu die ziekte van Lyme?

 

De ziekte van Lyme is een multisystemische infectieuze ziekte. De Amerikaanse internist Richard Horowitz noemt het MSDIS (multi systemic infectious disease syndrome). De besmetting oftewel infectie met de lyme-bacterie geeft meerdere ontstekingen in het lichaam.

Lyme is moeilijk, te herkennen, te diagnosticeren en moeilijk te behandelen. Er zijn vele mensen doodziek en krijgen pas een diagnose als er “bewijs” is. Wanneer dit er niet is dan is diegene dus in hun ogen niet ziek. Persoonlijk vind ik dat heel erg, omdat een ontkenning in ziekzijn iets doet met je zelfvertrouwen.

De ziekte is ook vaak moeilijk te herkennen omdat de klachten vaag kunnen overkomen. Dan heb je hier last en dan daar last in je lichaam. Dan weer minder pijn en dan weer heftige pijn.

Je slaapt slecht, bent moe en moe, hoofdpijn, gewrichtspijn, krakende nek, hartklachten, slechte concentratie etc. Het is dus moeilijk om je vinger er op te leggen.

 

Oorzaak

De veroorzaker van de ziekte van Lyme is de bacterie Borrelia Burgdorfi. Deze bacterie is spiraalvormig en wordt daarom een spirocheet genoemd.

De Borrelia kan zich in het lichaam verplaatsen en verstoppen. Het is een zeer intelligente bacterie die goed kan overleven en zich kan vermommen. Met name in plekken die slecht doorbloed zijn, weinig zuurstof hebben zoals bindweefsel, spieren en zenuwbanen. De Borrelia scheidt toxinen, gifstoffen af waardoor er ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen kunnen overal ontstaan. Lyme kruipt dan in je organen, weefsels en in je ziel.

De Borrelia heeft een hele hoge trillingsfrequentie. Elk segment van een volgroeide spirocheet kan de trilling van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die in het menselijk lichaam zitten, kopiëren.

Besmetting

De ziekte van Lyme (Borreliose) wordt door de bacterie Borrelia Burgdorferi veroorzaakt. Lyme wordt niet alleen verspreid door teken. De besmetting kan ook plaats vinden via muggen, vlooien, bed wantsen, horzels, seks, speeksel, zweet, placenta en huisdieren.

In de richtlijnen voor artsen staat dat de teek binnen 72 uur verwijderd moet zijn. De teek leegt echter binnen deze tijd allang zijn darminhoud inclusief zijn (besmette) bacteriën.

Tussen een tekenbeet en infectie kunnen een paar uur zitten maar de infectie kan ook jaren later ontstaan.

De manier van besmetting lijkt veel op de besmetting bij syfillis. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de treponema spirocheet en deze heeft dezelfde spiraalvorm als de borrelia.

 

Bij veel van de besmettingen kun je ook co-infecties krijgen. Dus andere ziektes, met virussen of bacteriën, worden dan overgedragen door de “teek”. Dat zijn onder andere

·        Bartonella; kattenkrabziekte met symptomen als gezwollen/ontstoken lymfeklieren en algehele        malaise

·        Babesia; parasiet die in rode bloedlichaampjes leeft en ze vernietigd. Dus minder zuurstof  in          je cellen, alsof je niet voldoende lucht krijgt. Met eventueel hoofdpijn, nachtzweten, spierpijn          en koorts

·        Ehrlicha; bacteriën die de witte bloedlichaampjes binnen dringen. Geeft ook spierpijn, koorts,          gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn

·        Rickettsia; bacterie die onder andere de volgende symptomen geeft. Spierpijn, vlekkerige                huiduitslag over het hele lichaam, vermoeidheid,  hoofdpijn achter de oogholte en in de slapen        gewrichtspijn, evenwichtsstoornis, telkens terugkerende zere keel, maag en darmklachten 

 

Symptomen

Lyme is moeilijk te herkennen. Het waarnemen en herkennen van de symptomen is hierbij belangrijk.

Acute infectie: geeft na enkele dagen of weken griepachtige klachten als koorts, moeheid, spierpijn, hoofdpijn. De rode vlek/kring, Erythema Migrans, komt voor bij ongeveer 30% van alle mensen, die door huisartsen worden gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme.

 

Chronische Lyme kent verschillende stadia en klachten:

Moeheid, hartkloppingen, huidklachten, pijnklachten, stemmingswisselingen, verspringende klachten (dan weer hier dan weer daar last), spijsverteringsklachten, krakende nek/kaken, hoofdpijn/migraine, slechte concentratie, duizeligheid, vage klachten, krakende nek/kaken, depressief, stijfheid in je rug, slecht slapen, darmproblemen, terugkerende griepachtige verschijnselen, pijn in pezen, verlamming van de gezichtsspieren, stijve nek, trillende ledematen, maag- en buikpijn, neerslachtigheid, angst, agressieve buien.

 

Voor een arts zijn deze hoeveelheid aan symptomen lastig. Vaak zie je een onderverdeling in onderstaande met de verschillende diagnoses.

 

·        Gewrichtsklachten; lyme artritis, reuma, fybromyalgie, verslechterd kniegewricht/artrose

·        Hartklachten; hartritmestoornissen, hartaanval, lyme carditis, raynaud, koude handen en                voeten, benauwdheid

·        Zenuwstelsel; neuroborreliose, MS, ALS, MSA, dementie, parkinson, CVA, ontsteking                      ruggenmergzenuw/doof gevoel, migraine, lupus, ADHD, ME/CVS

·        Huidklachten: chronica atrophicans (ACA)=chronische ontsteking en vergroeiing van de huid

Straling

Mensen met de ziekte van Lyme of met andere chronische ziekten, zijn gevoelig voor elektro-smog; mobiele telefoons, laptop, wifi, straling 3G, 4G, magnetron etc. De elektromagnetische straling kan het DNA in je cellen veranderen hetgeen verstoringen geeft in je lichaam. de cellen kunnen als het ware niet meer goed functioneren.

 

Straling draait de polariteit van je cellen om. Vergelijk het met een batterij die je omdraait, die werkt ook niet. Dit gegeven heet Spininversie. Wanneer je ziek bent en last hebt van spininversie dan is het mogelijk dat een aantal middelen niet helpen.

 

Wat kun je tegen straling doen?

In ieder geval bewust worden wat straling met je kan doen, hoe het op je gezondheid werkt.

Geen gebruik maken van een magnetron of inductiekookplaat

Telefoon niet bij je dragen

Als je gaat slapen wifi uitzetten

Geen slimme meter nemen

Aluminium of een lood slab om je router en/of slimme meter wikkelen

 

Diagnostiek. Hoe kun je Lyme vinden?

- Checklijst van Dr. Horowitz invullen (mail me voor de checklijst)

Alternatieve testen:

- Biotensormeting

- Kinesiologie

- Bioresonantie

- Levend bloed analyse

Reguliere testen:

Weet dat echter geen enkele test 100% betrouwbaar is. De Borrelia verandert immers van vorm en verlaat de bloedstroom om in organen weefsels etc. te nestelen, die voor testen moeilijk bereikbaar zijn.

-Elisa antistoftest via de huisarts 50% betrouwbaar

-Western blot antistoftest via de huisarts 60% betrouwbaar

-LTT of Elispottest; T-lymfocyten Immuuncellen test 85-90% betrouwbaar (Augsburg, Duitsland, Prohealth Weert)

-PCR (polymerase chain reaction) test; DNA van de Borrelia wordt aangetoond uit serum, bloed, urine, lichaam - en synoviale vloeistoffen (Prohealth Weert)

-CD57 natural killercellen (immuuncellen) test

Dan heb je nog een test waarbij hersenvocht afgenomen wordt via een ruggenprik, lumbaalpunctie. Dit wordt gedaan wanneer je klachten hebt aan je zenuwstelsel. Maar een negatieve uitslag is nog steeds onbetrouwbaar.

Hoe kun je de ziekte van Lyme behandelen?

Inmiddels zijn er veel behandelingen, middelen en protocollen. Lyme is moeilijk te herkennen, maar dus ook moeilijk om te behandelen. De praktijk laat keer op keer zien dat het niet eenvoudig is. Er zijn inmiddels verschillende protocollen in de omloop voor de behandeling van chronische lyme. Door de hoeveelheid aan protocollen weet de client ook niet meer wat hij moet kiezen. Ik denk dat iedere client een eigen specifieke benadering, behandeling en aanpak nodig heeft.

 

De reguliere gezondheidszorg zet na een acute infectie antibiotica in. Bij chronische Lyme wordt nu erkend dat het geven van antibiotica geen enkele zin heeft, omdat het niet helpt. Er kan niet aangetoond worden dat de bacterie actief is, terwijl er wel klachten zijn.

Het Ilads protocol wordt toegepast in Lyme klinieken in Duitsland en de VS. In Nederland zijn een paar artsen die via het ILads protocol werken.

 

De complementaire geneeskunde maakt gebruik van onder andere kruiden, homeopathie, accupunctuur, bioresonantie, fotonentherapie.

 

Inmiddels kun je kiezen uit:

-Claritas Protocol (frequentiemiddelen van Hyacintha Kraidy) 

-Doterra Lym Protocol

-Buhner protocol (Stephan Buhner

-Ki Science Biological Lyme & Detox Support Protocol  (Dr. Dietrich Klinghardt)

–Beyond Balance Protocol (Susan McCamish)

–Nutramedix Protocol (Dr. Lee Cowden)

–Vitakruid TCM Formule Protocol

–Epigenar Protocol (Dr. F. Kuipers)

–Kaardebol Protocol

Hoe behandel ik de ziekte van Lyme?

Deze multisystemische ziekte vereist een multi aanpak. Mijn aanpak bestaat uit:

-Voedingsadviezen

-Claritas Protocol (aanpak van Lyme en de co-infecties, bron: https://claritasprotocol.nl)

-Leefstijladviezen

-Orgaanondersteuning

-Immuunsysteem versterken

-Aanpak pijn en vermoeidheid

-Ontgiften; verbeteren lever- en nierfunctie; detox van zware metalen

-Mentale, spirituele en emotionele ondersteuning

-Voedingssupplementen

-Reguliere medicatie indien nodig

-Straling/elektrosmog nader bezien

-Emotionele aanpak

-Bewustzijnverruimende -en inzicht gevende gesprekken

-Healing, mediatie om je trilling te verhogen

Emotioneel aspect

Lyme houdt je een spiegel voor. Het kan als een wake-up call dienen.

Door de drukte in je lijf en beperking in het leven wordt je als het ware stil gelegd of terug op jezelf geworpen. Je behoort meer naar binnen te aan om te ontdekken wat Lyme jou te zeggen heeft. Anders ontdoet Lyme je van je eigen creativiteit en je vrije wil om te leven.

De borrelia beperkt jou of jij laat je beperken door de borrelia. Je bent geblokkeerd in je beweging of spirituele behoefte. Dat geeft weer frustratie of boosheid.  Lyme is weer in beweging komen.

Wat is de boodschap van Lyme. Wat is de reden dat het op jouw pad is gekomen?

 

Vragen die je jezelf kunt stellen om meer inzicht te krijgen:

Ben je grenzeloos?

Stel je je eigen grenzen?

Wat of wie maakt je onzeker

Woon je in je lichaam

Hoor je er bij?
Ben je vernederd?

Ben je in balans?

Kom je voor jezelf op?

Wordt er naar je geluisterd?

Krijg je erkenning van jezelf en van buitenaf dat je Lyme hebt?

Ben je geaard?

Heb je zure gedachten?

llyme-disease-bacterium.jpg
Lyme symptomen op lichaamfoto.png
bottom of page