Recente berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Uitgelichte berichten

Ziekte van Lyme

Ziekte van Lyme

Om mij heen hoor ik steeds meer dat mensen de ziekte van Lyme hebben. Het verspreid zich snel, als een epidemie. Maar wat is nu die ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een multisystemische infectieuze ziekte. De Amerikaanse internist Richard Horowitz noemt het MSDIS (multi systemic infectious disease syndrome). De besmetting oftewel infectie met de lyme-bacterie geeft meerdere ontstekingen in het lichaam.

Lyme is moeilijk, te herkennen, te diagnosticeren en moeilijk te behandelen. Er zijn vele mensen doodziek en krijgen pas een diagnose als er “bewijs” is. Wanneer dit er niet is dan is diegene dus in hun ogen niet ziek. Persoonlijk vind ik dat heel erg, omdat een ontkenning in ziekzijn iets doet met je zelfvertrouwen.

De ziekte is ook vaak moeilijk te herkennen omdat de klachten vaag kunnen overkomen. Dan heb je hier last en dan daar last in je lichaam. Dan weer minder pijn en dan weer heftige pijn.

Je slaapt slecht, bent moe en moe, hoofdpijn, gewrichtspijn, krakende nek, hartklachten, slechte concentratie etc. Het is dus moeilijk om je vinger er op te leggen.

Oorzaak

De veroorzaker van de ziekte van Lyme is de bacterie Borrelia Burgdorfi. Deze bacterie is spiraalvormig en wordt daarom een spirocheet genoemd.

De Borrelia kan zich in het lichaam verplaatsen en verstoppen. Het is een zeer intelligente bacterie die goed kan overleven en zich kan vermommen. Met name in plekken die slecht doorbloed zijn, weinig zuurstof hebben zoals bindweefsel, spieren en zenuwbanen. De Borrelia scheidt toxinen, gifstoffen af waardoor er ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen kunnen overal ontstaan. Lyme kruipt dan in je organen, weefsels en in je ziel.

De Borrelia heeft een hele hoge trillingsfrequentie. Elk segment van een volgroeide spirocheet kan de trilling van bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die in het menselijk lichaam zitten, kopiëren.

Besmetting

De ziekte van Lyme (Borreliose) wordt door de bacterie Borrelia Burgdorferi veroorzaakt. Lyme wordt niet alleen verspreid door teken. De besmetting kan ook plaats vinden via muggen, vlooien, bed wantsen, horzels, seks, speeksel, zweet, placenta en huisdieren.

In de richtlijnen voor artsen staat dat de teek binnen 72 uur verwijderd moet zijn. De teek leegt echter binnen deze tijd allang zijn darminhoud inclusief zijn (besmette) bacteriën.

Tussen een tekenbeet en infectie kunnen een paar uur zitten maar de infectie kan ook jaren later ontstaan.

De manier van besmetting lijkt veel op de besmetting bij syfillis. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de treponema spirocheet en deze heeft dezelfde spiraalvorm als de borrelia.

​Bij veel van de besmettingen kun je ook co-infecties krijgen. Dus andere ziektes, met virussen of bacteriën, worden dan overgedragen door de “teek”. Dat zijn onder andere

· Bartonella; kattenkrabziekte met symptomen als gezwollen/ontstoken lymfeklieren en algehele malaise

· Babesia; parasiet die in rode bloedlichaampjes leeft en ze vernietigd. Dus minder zuurstof in je cellen, alsof je niet voldoende lucht krijgt. Met eventueel hoofdpijn, nachtzweten, spierpijn en koorts

· Ehrlicha; bacteriën die de witte bloedlichaampjes binnen dringen. Geeft ook spierpijn, koorts, gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn

· Rickettsia; bacterie die onder andere de volgende symptomen geeft. Spierpijn, vlekkerige huiduitslag over het hele lichaam, vermoeidheid, hoofdpijn achter de oogholte en in de slapen gewrichtspijn, evenwichtsstoornis, telkens terugkerende zere keel, maag en darmklachten