top of page

Leaky Gut, Lekkende darm

 

Men spreekt van Leaky Gut ofwel Lekkende Darm wanneer er sprake is van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand.  De darmwand, het darmslijmvlies is beschadigd en laat gemakkelijker stoffen door, die daar niet doorheen zouden mogen gaan.  De doorlaatbaarheid wordt gereguleerd door  de tight junctions. Normaal gesproken zijn deze eiwitstructuren gesloten. Wanneer de tight junctions open staan spreek je van een doorlaatbaarheid van de darmwand. Dan kunnen er bacteriën (ziekteverwekkers) , afvalstoffen, schimmels , toxische stoffen in de bloedbaan terecht komen.

 

Symptomen

Klachten zijn opgeblazen gevoel, darmkrampen, buikpijn, gasvorming, maar ook overgewicht, huidproblemen, candida, allergische reacties.

Psychische problemen als depressie, verwardheid, geïrriteerdheid, vergeetachtigheid.

Hoofdpijn, migraine, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, verhoogde vatbaarheid voor infecties.

 

Oorzaken

Mogelijke oorzaken zijn langdurige stress, verkeerde voeding, voedselallergie, gebruik van antibiotica een verstoorde darmflora, gebruik van medicatie (de pil, NSAID’s (ibuprofen, diclofenac, corticosteroïden). Ook het gebruik van teveel koffie en/of alcohol kunnen een oorzaak zijn.

 

Gevolgen

Er wordt gezegd dat de volgende ziektebeelden een gevolg kunnen zijn van een lekkende darm. Auto-immuun ziekten als MS, diabetes mellitus, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, huidproblemen (acné, eczeem), chronische vermoeidheid, fybromyalgie. reumatische aandoeningen, coeliakie, leverklachten, burn-out.

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?: Mail me: praktijkambaum@xs4all.nl

 

 

 

bottom of page