top of page

Spier- en gewrichtsklachten

 

De bekendste spier- en gewrichtsaandoeningen zijn artrose, reumatoïde artritis (reuma), osteoporose (botontkalking)en fybromyalgie.

 

Artrose

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening. In de volksmond heet het slijtage. Het is slijtage en verlies van het kraakbeen.

 

Oorzaak

Artrose kan ontstaan door overbelasting, een trauma of ouderdom. Begint meestal in de knie, handen/vingers, wervelkolom of heup.

 

Symptomen

Pijnlijke gewrichten, bewegingsbeperking. Aan de vingers zie je vaak uitsteeksels die een afwijkende stand van de vingers geven.

 

 

Reuma

Wanneer men reuma zegt  is dat in feite reumatoïde artritis, ofwel reumatische gewrichtsontsteking. 

 

Oorzaak

De precieze oorzaak  is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem ontregeld raakt. Daarbij komen ontstekingseiwitten vrij, die zorgen voor de ontstekingen in je gewrichten.

 

Symptomen

Een ontstoken gewricht voelt warm, pijnlijk en is vaak gezwollen. Daarbij zie je vaak vermoeidheid, futloosheid en stijfheid.

 

 

Osteoporose (botontkalking)

Bij osteoporose is het botweefsel verminderd. Bij  (over) belasting kan een heup-, of polsfractuur of een inzakking van de wervels ontstaan. De botten verliezen langzaam hun stevigheid.

 

Oorzaak

Erfelijkheid, roken, teveel koffie of alcohol drinken, gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld laxeermiddelen en corticosteroïden als prednison. Ongezonde voeding, kant en klaar maaltijden. Weinig lichaamsbeweging.

 

Symptomen

Je kan gaan krimpen, rugpijn door wervelinzakkingen of botbreuken na een lichte val.

 

 

Fibromyalgie staat voor verschillende symptomen van pijn verspreid door het lichaam

 

Oorzaak

Er is (nog) geen duidelijke lichamelijke oorzaak te vinden.

 

Symptomen

Pijn door het hele lichaam, gevoelige plekken in de spieren en last van algehele vermoeidheid.

 

 

Heb je geen zin meer in pijn? wil je iets aan je klachten doen?

Maak een afspraak:  praktijkambaum@xs4all.nl

 

 

bottom of page