top of page

Darmklachten

 

Bij darmklachten zijn je darmen gevoelig en pijnlijk. De weerstand van je darmen neemt af door bijvoorbeeld een ongezonde voedingswijze of door stress.  Met als gevolg een slechte vertering, verstoorde darmflora, ontstekingen, krampen of een overgevoeligheid voor bepaalde voeding.

Bacteriën en schimmels krijgen hierdoor de kans om zich te gaan nestelen. Je darmwand kan  beschadigd raken, waardoor er een grotere kans is op ziekten. Denk aan een verstoorde darmflora, Prikkelbare darmsyndroom, Candida, Leaky gut (=permeabele darmwand=lekkende darm), ziekte van Crohn, Colitis ulcerosa en allergieën.

 

Symptomen die wijzen op darmklachten

Darmkrampen, buikpijn, winderigheid, opgeblazen gevoel, opgezette buik

obstipatie of juist diarree, misselijkheid, pijn in de onderrug, vaak moeten plassen

gewichtstoename, ongezonde huid en haren, lusteloosheid, jeuk, stinkende ontlasting, opboeren of een combinatie van deze klachten.

 

Er is een verband tussen de hersenen en de darmen; de hersen-darm as.  Dat betekent dat het functioneren van de darm niet los te zien is van de hersenfunctie. Het centrale zenuwstelsel (de nervus vagus) verbindt de hersenen namelijk met het zenuwstelsel van de darmen. Signalen worden niet alleen vanuit de darm naar de hersenen gegeven, maar de hersenen sturen omgekeerd ook weer signalen naar de darmen. Het resultaat is de darmfunctie.

 

Een gezonde darmflora is essentieel voor je welzijn. De darmbacteriën in je darmen hebben invloed op je darmgezondheid en dus ook op je gewicht, ontstekingen, aandoeningen en mentale gezondheid. Wetenschappers noemen de darmen ook wel ‘het tweede brein’. Dit tweede brein reguleert niet alleen de spierfunctie, immuuncellen en hormonen, maar fabriceert ook zo’n 80-90% van de totale serotonine in je lichaam. Dit betekent dat de darmen meer serotonine produceren dan je hersenen. Serotonine is een neurotransmitter. Deze stof heeft verschillende belangrijke functies: bij de spijsvertering, de darmperistaltiek, en stabiliseert emotionele stemmingen en de slaap.

 

Inzicht krijgen in de psychische kant van je darmklachten kan genezend werken.

De darmen staan voor verwerken van voeding. Maar niet alleen voeding, ook voor het verwerken van emoties. Hoe staat het met jouw verwerking van indrukken, verdriet, kritiek, angsten? Hoe ga je daar mee om?

 

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?: Mail me: praktijkambaum@xs4all.nl

bottom of page