top of page

Candida

 

Er zijn veel soorten candida. De bekendste candida is de Candida Albicans. Het is eigenlijk een gist en geen schimmel. De Candida albicans infecteert vooral de dunne en de dikke darm. Candida albicans kan ook in de maag, slokdarm, mondholte, prostaat, vagina, bronchiën, longen of in het bloed voorkomen. Het probleem ontstaat wanneer deze gist gaat woekeren. 

 

Symptomen

Opgeblazen buik, gasvorming, vermoeidheid, kwakkelen met je gezondheid, hoofdpijn, infecties, vaginale schimmelinfectie, darmklachten, onregelmatige stoelgang, eczeem, en (anale) jeuk.

Candida leeft op suiker, dat is de reden dat je ook trek hebt in zoetigheid. De symptomen  verergeren juist door het eten van suiker, koolhydraten, gist, schimmelkazen, champignons, de meeste fruitsoorten en alcohol.

 

Oorzaken

gebruik van antibiotica, teveel koolhydraten/suikers/zetmeel in de voeding (alcohol, melkproducten, fruit) gluten, stress, verzwakte weerstand door mogelijk verkeerde voeding, verstoorde darmflora

 

Gevolgen

Infectie met Candida kan leiden tot meerdere klachten. De gist gaat zich vermeerderen en geeft kooldioxide, alcohol, toxine en allergenen af. Hierdoor ontstaat gasvorming, een opgeblazen buik. De darmflora verslechtert en de doorlaatbaarheid van de darm neemt toe. Voedingstoffen, vitamines, mineralen worden slechter opgenomen in het bloed. De darmflora veranderd en is een goede voedingsbron voor nog meer candida.

 

 

Wil je een afspraak maken of iets vragen:  praktijkambaum@xs4all.nl

bottom of page